U organizaciji OK.“DIJAMANTA“ i „Nansen Dijalog Centra“Sarajevo Održani: „Multietnički sportski susreti mladih Srednji,Osnovnih škola i sportskih klubova Jajca.

U petak,18.0.11Strukovna škola Jajce,fiskulturna sala škole u 13 h,poslije određenih pripremnih aktivnosti,u saradnji sa „Nansen Dijalog Centrom“Sarajevo,Koordinacioni odbor Jajce,na čelu sa članom odbora Šekib Makić,prof. i volonterimaje realizovao lokalnu aktivnost“Multietnički sportski susreti mladih Srednjih,Osnovnih škola i sportskih klubova Jajca.Aktivnosti su se provodile u sportskim nadigravanjima u odbojci ,karateu i košarci.Učešće su uzele Srednje škole:Srednja strukovna škola,Srednja škola „Nikola Šop“Osnovne škole:“Berta Kučera“,“13 Rujan“,Braća Jezerčić“Divičani,te sportski klubovi:Karate „Tigar“Jajce,KK“Vodopad“Jajce, i Ženski odbojkaški klub Jajce,

Cilj aktivnost je bio svrhu poboljšanja ambijenta,tolerancije dijaloga među mladima,te razumjevanje,socijalizacija i poštivanja drugog i drugačijeg kroz igru.

Ukupno je bilo 120 takmičara svih etničkih grupa,od čega je bilo 65% ženske populacije iz škola,i oko 300 navijača.

Za susret je bilo iznenađujeće veliko interesovanje mladih.Stavovi učesnika su jako pozitivni, i svjedoči koliko u ovom gradu nedostaje sportskih aktivnosti za mlade,a posebno kad je  ženska populacija u pitanju.Susreti su prošli  bez ijednog jedinog problema.Navijalo se sportski i fer,a bez  ikakvog vrijeđanja što je organizatora radovalo.Posebno je iznenađujuće da su ekipe nastupale u mješovitim sastavima,kako multietnički tako i spolno.

Organizator je na kraju susreta proglasio i najbolje,te im dodjelio zahvalnice za učešće i diplome za uspjehe.Prvo mjesto je osvojila Srednja Strukovna škola,a prvo mjesto je osvojila Osnovna škola“Berta Kučera“.Najbolje proglašene igračice su bile Dženeta Lončar,iz Osnovne škole,a iz Srednje škole je  Ivana Radić.

Posebnu pažnja i zahvalnost pripada suorganizatorima,profesorima,nastavnicima,trenerima kao i direktorima svih škola,te roditeljima.

Poslje završetka događaja,potekle su i nove ideje i sugestije učesnika da se pokuša organizovati općinsko takmičenje ili školsko liga-takmičenje iz raznih sportova,a to je odgovor i realne želje,kao i  potreba mladih ovog grada.Poseban pečat događaju je priredila Ajla Duranović,član Karate kluba“Tigar“Jajce,osvajač srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu za djeci i kadete u Veneciji-Italija,izvođenje svojih uvježbanih kata/vještina.

„Nansen Dijalog Centar“ i koordinacioni odbor Jajce, su za sve učesnike su obezbjedili osvježavajuće piće i sendvič,kao odbojkaške,košarkaške lopte,te odbojkašku mrežu.

Organizator je dobio sve pohvale od strane učesnika,a posebno od prisutnih roditelja.

Sve aktivnosti koordinirao Šekib Makić,prof i Darko Rajić,prof.volonteri i aktivisti udruženja.