STVARAJTE USLOVE ZA BOLJU BUDUĆNOST

Udruženje građana OC „Dijamant“ poziva sve zaintersovane da se uključe u aktivnost projekta „Jačanje kapaciteta mladih i omladinskih neformalnih grupa i udruženja ruralnog područja Jajca“.

Glavni cilj projekta je osposobljavanje mladih ljudi da aktivno učestvuju u procesima koji doprinose njihovom boljem položaju u seoskim zajednicama, kao i upoznavanje sa zakonom, te jačanje njihovih prava.

Podciljevi projekta su: Ojačati  kapacitete omladinskih grupa/organizacija u zajednici, kroz bolje organizovanje i unaprediti položaj mladih u  ruralnim zajednicama, te integrisati omladinske grupe u postojeće formalne grupe  kroz treninge i radionice. Osnažiti  i vratiti samopouzdanje i ambijent kroz omladinski aktivizam. Potaknuti mlade u aktivnostima za učešće u  političkom, ekonomskom, kulturnom i socijalnom životu  lokalne zajednice. Ohrabriti mlade u seoskim zajednicama da osavremene svoja znanja, učestvuju u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici, posebno onih koje će doprinjeti njihovom boljem položaju.
Pokrenuti aktivnosti  na umrežavanju i jačanju kapaciteta, povećanje motivacije omladinskih grupa i organizacija da sarađuju sa drugim organizacijama u zajednici. Educirati mlade o mogućnostima i prednostima koje im pruža udruživanje i uvezivanje kroz saradnju u druge NVO.
Uspostaviti i ojačati veze između neformalnih grupa i postojećih organizacija i steći znanja o razvoju zajednice. Povećati nivo svijesti kod mladih u zajednici o važnosti i snazi mreže mladih.  Dati podršku u saznanju kako se organizirati, sarađivati, dobiti informacije, podići nivo svog znanja u omladinskom info-centru.
Steći znanja iz oblasti interkulturalnosti, međusobnog poštovanja i razumjevanja raznolikosti, poznavanja i prihvatanja 'drugog i drugačijeg'.
Informirati mlade o aktivnostima, mogućnostima saradnje, zaposlenja, grant sredstvima, potencijalnim donatorima.

Mnogi od njih nisu svjesni da je pokretanje samostalnog biznisa moguće kao i pokretanje određenih projekata baš kroz omladinski info centar.
 
  Partneri u projektu su CPCD Sarajevo, Omladinski Centar – Jajce i općina Jajce.